Egy két hétköznapi szó a folyamatról...

2014.02.02 12:33

Ahhoz, hogy a tej állapotát megváltoztassuk, a szerkezetét módosítanunk kell oltó segítségével,

amikor is a tejben un. kalcium só hidak jönnek létre, a tej megalvad.
Az oltó mennyiségét pontosan kell adagolni, mert a túladagolás vagy kisebb mennyiség hátrányosan hat  a sajt minőségére. Házi sajt készítésénél, otthon, előnyösebb ha folyékony tejoltót használunk.
Az oltás technikája :

  • Az oltót megfelelő mennyiségű vízzel felhígítjuk
  • A higított oldatot állandó kevergetés közben hozzáadjuk a tejhez.
  • Miután jól belekevertük, megállítjuk a keverést. Az alvadási és sűrűsödési idő alatt nem szabad nekiütközni, meglökni az edényt, mert az megzavarja az alvadást és a sűrűsödést és jelentős mennyiségű fehérje megy át a savóba. (részletek >>>)

Kezdő sajtkészítők, minden alkalommal jegyzeteljék a felhasznált adalékok pontos mennyiségét egy kikészített jegyzet füzetben, mert így az elkészült termék minőségét amennyiben jól sikerült – könnyen meg lehet ismételni.
Ha nem sikerült, akkor utólag fel lehet deríteni a hiba okát, végig visszanézve a folyamatot.

A tejoltót a használati utasításában megadott mennyiségben kell alkalmazni.


 

Vissza